Design Responsive – Sunt o companie. Am un website. Prezența mea în mediul online este oare suficientă? Dacă ne raportăm la perioadele trecute, am putea spune „da”. Însă totul este evolutiv, iar mediul online este cu atât mai supus schimbării.
Prin urmare, dacă înainte ne raportam la website doar ca la o vizualizare clasică prin intermediul unui computer, astăzi lucurile stau puțin diferit. Calculatoarele nu mai sunt reperul pentru vizualizarea unui site, gadegeturile (tabletele, smartphone-urile, iPad, Kindle…) sunt în trend. Prin urmare, „trebuie să dăm bine” pe orice device de vizualizare. Și aici intervine „Design-ul Responsive”!
Design Responsive – Un site este ușor adaptabil oricărui device?
Un necunoscător ar spune simplu „da”. Este adevărat că, indiferent de nivelul de dificultate, un website trebuie să fie design responsive și trebuie adaptat. Greu, ușor – trebuie! Asta înseamnă website „inteligent”, acel site care reușește să identifice deviceul pe care e afișat și care știe să răspundă automat nevoilor utilizatorului.
Cum obținem un site cu design responsive?
Câteva criterii sunt de baza, și anume: gridurile fluide, imaginile flexibile, media queries-urile.
Gridurile fluide permit adaptabilitatea la diferitele rezoluții de ecran. Sunt calculate proporțiile, pixelii și elementele de layout, sunt redimensionate unele în raport cu celelalte. Imaginil flexibile sunt legate, la rândul lor, de adaptabilitatea la rezoluție. De asemenea, corect aplicate, conferă un aspect vizual plăcut și atractiv pentru vizitatori. Media Queries permite încărcarea de diferite CSS.
Acestea sunt „ingredientele de bază”, iar îmbinarea armonioasă a acestora asigura o bună poziționare în mediul online și obținerea interesului utilizatorilor. Nu sunt „vizitoatorii” oare cei care asigura perenitatea? Să ne străduim, deci, să ne facem ușor accesibili și să îi facem să petreacă cât mai mult timp pe websiteul nostru: „Design Responsive” = Design care „simte” tendințele de utilizare și asigura cea mai bună aplicabilitate.
Cheia pentru un Website Design Responsive
Așa cum am expus mai sus, există „ingrediente cheie”. Însă nu trebuie făcut „abuz” de acestea, orice exces însemnând îngreunarea transpunerii websiteului pe diversele device-uri. Prin urmare, este esențial ca websiteul să fie atractiv, însă simplu la bază. De ce spunem acest lucur? Pentru că simplitatea este cea care atrage, dar și pentru că permite o flexibilitate mai mare. Modificările sunt mai simplu de efectuat atunci când dorim să se adreseze diferiților utilizatori, fără a suferi degradări majore la nivel de layout.
Provocările unui Website Design Responsive
Tot ce este important și contează, se obține cu un cost. Astfel că putem afirmă că nu este „ieftin” să ai un website de tip design responsive. Am putea să ne punem inițial bariere, din punct de vedere financiar, însă o gândire pe termen lung și o viziune de ansamblu ne-ar ajută să vedem dincolo de acestea și să ne dăm seama de importantă parcurgerii acestui pas.
Astfel, la nivel de avantaje, putem menționa în primul rând accesibilitatea. Prin adaptabilitatea la diferitele tipuri de device-uri, nu mai este necesară crearea de diferite tipuri de mobil, spre exemplu. În al 2lea rând, este vorba despre simple sharing: un singur URL pentru toată lumea. Nu în ultimul rând, utilizatorii se bucură de experienta de navigare, pentru că websiteul de tip responsive nu necesită setări preferențiale, ci pur și simplu se mulează pe tipul de device folosit. [1]
Simplitatea și ușurința în utilizare asigură succesul website-ului cu design responsive, pentru că într-un secol al vitezei, oamenii caută să câștige timp și întotdeauna vor opta pentru acel website care răspunde nevoilor lor. Contactează-ne!